strona główna

Komunikat prasowy 03.02.2015

Już za 2 tygodnie w Warszawskim Centrum Targowym EXPO XXI przy ul. I. Prądzyńskiego 12/14 rozpocznie się V edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015. Jest to obecnie największa w Polsce kompleksowa impreza dla branży ogrodniczej. Ponad 180 firm przedstawi bogatą i zróżnicowaną ofertę zarówno dla indywidualnych gospodarstw ogrodniczych, jak i grup producenckich.

W porównaniu do poprzedniej edycji najważniejszą zmianą jest dołączenie do TSW 2015 Ogólnokrajowej Konferencji Ochrony Roślin Sadowniczej. Organizatorami konferencji są Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, firma Bayer CropScience oraz Komitet Ochrony Roślin PAN.

Znakiem rozpoznawczym TSW są konferencje tematyczne dla producentów owoców i warzyw.

W pierwszym dniu targów ( 19 lutego) przygotowaliśmy aż dwanaście wykładów w ramach konferencji warzywniczej: o higienie w produkcji rozsad, szkle dyfuzyjnym, systemach monitorowania, chorobach pomidorów i stymulowaniu wzrostu sałaty. Cała popołudniowa część konferencji będzie poświęcona magazynowaniu nadwyżek ciepła w uprawach pod osłonami.
W produkcji warzyw polowych trzy z dziesięciu wykładów poświęcone będą cebuli. Nie zabraknie wykładów na temat warzyw kapustnych, pomidorów polowych czy warzyw korzeniowych. Będą też wykłady o ochronie i zasadach ekonomicznego nawożenia.

19 lutego na konferencji poświęconej technice sadowniczej omówimy najnowsze osiągnięcia w ciągnikach warzywniczych, opryskiwaczach sadowniczych, urządzeniach do mechanicznego zwalczania chwastów i jeszcze mało u nas znanej technice Post Harvestingu czyli przygotowania plonu.

20 lutego odbędzie się Sadownicze Forum Ekonomiczne (przy współpracy z portalem e-sadownictwo) podczas którego spotkają się eksperci, zajmujący się międzynarodowym handlem jabłkami. Sadownicy, eksporterzy i przedstawiciele branżowych organizacji będą debatować o wzmocnieniu sektora w czasie kryzysu wywołanego rosyjskim embargiem.

Również drugiego dnia podczas agrotechnicznej konferencji sadowniczej będzie można wysłuchać wykładów o nowoczesnych biofungicydach, groźnych chorobach biotycznych, systemie monitorowanie lotów szkodliwych owadów, nowoczesnym nawożeniu i jego wpływie na jakość owoców, ścianie owoconośnej, zmianach dotyczących produkcji sadowniczej i warunkach skutecznego eksportu i dystrybucji jabłek.

Zapraszamy do udziału w II Konferencji Truskawkowej (współorganizowanej z portalem Jagodnik.pl), 20 lutego od godziny 10.00.

W sumie zaplanowaliśmy ponad 50 wykładów, a naszymi prelegentami będą wybitni specjaliści i praktycy z Polski, Wielkiej Brytanii, Holandii, Hiszpanii i Włoch.

Wstęp na wystawę i konferencje jest bezpłatny. Zapraszamy do rejestracji na targi TSW 2015. Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy, upoważniającego do wielokrotnego wejścia na teren Targów TSW.

Targi TSW 2015 zostały objęte patronatem przez najważniejsze ogrodnicze organizacje: Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami. Patronem honorowym TSW 2015 jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi a patronem merytorycznym Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.